Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Σε κατάσταση πολιορκίας τα Εξάρχεια




Το επαναλαμβανόμενο σκηνικό των τελευταίων ημερών με τις εκτεταμένες επιχειρήσεις στην περιοχή των Εξαρχείων είχε ως αφορμή και σημείο εκκίνησης την καταδρομικού τύπου επίθεση ομάδας νεαρών, οι οποίοι προκάλεσαν αρκετές ζημιές σε αυτοκίνητα, τράπεζες και καταστήματα. Από την πλευρά τους, οι νεαροί διατυμπάνιζαν μέσω διαδικτύου πως η αλλαγή κυβέρνησης, ελάχιστα έως καθόλου τους αφορά και μετέδιδαν με τους τρόπους που έχουν επιλέξει το δικό τους μήνυμα στην πολιτική ηγεσία.

Ο υπουργός προστασίας του πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Την ώρα της επιδρομής, ο Μ. Χρυσοχοΐδης βρισκόταν στο κτίριο της ΓΑΔΑ και παρακολούθησε από κοντά το… αλαλούμ, την απουσία συντονισμού και τον ερασιτεχνισμό των ενεργειών.

Οι εντολές ήταν άμεσες: Η αστυνομία πρέπει να αστυνομεύει την πόλη. Και για να γίνει αυτό, οι αστυνομικοί πρέπει να βγουν στο δρόμο.

Το σχέδιο: «Προστατεύετε την ασφάλεια των πολιτών, τη ζωή και την περιουσία, ιδιωτική και δημόσια. Κάθε κατάχρηση εξουσίας, κάθε άδικη ενέργεια σε βάρος πολιτών θα με βρει απέναντί της».


«Η πολύπλευρη δράση της Αστυνομίας θα συνεχιστεί αδιάλειπτα. Η παρουσία θα είναι καθημερινή και όσο πυκνή απαιτούν οι περιστάσεις. Ανάμεσα σε άλλους συμπαραστάτες στη φιλοσοφία της ήπιας επιβολής, ο νέος υπουργός πιστεύει πως θα βρει και τους κατοίκους αλλά και τους καταστηματάρχες της περιοχής», επισημαίνουν συνεργάτες του που είναι μαζί του εδώ και χρονιά. Άλλωστε, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν είναι χθεσινός σε αυτή τη δουλειά και πολλοί αξιωματικοί της ΕΛ.Α.Σ., εν ενεργεία ή εν αποστρατεία, έχουν διάθεση να τον συμβουλέψουν, είτε βρίσκονταν στην Αντιτρομοκρατική είτε υπηρέτησαν σε άλλες θέσεις όπως στην Europol.

Παραταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ στην πλατεία Εξαρχείων

Την ίδια ώρα, κύκλοι του υπουργείου που ισχυρίζονται ότι εκφράζουν τις απόψεις του υπουργού, σημειώνουν πως σε συνδυασμό με την επικείμενη αναδιάρθρωση και αναστελέχωση της Αντιτρομοκρατικής, η προσπάθεια θα συνεχιστεί και για το ξεκαθάρισμα των ποικιλώνυμων πυρήνων ένοπλης βίας, για να ακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κυρίως όσα έχουν μεταβληθεί με το «έτσι θέλω» κάποιων μειοψηφιών, σε μόνιμες εστίες σχεδιασμού και εκτέλεσης επιθέσεων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επιμένει σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες πως δεν πρόκειται για επιχειρήσεις – σκούπα και πως, σε καμία περίπτωση, δεν «βάζει στόχο» τους αναρχικούς και τους αντιεξουσιαστές ή οποιαδήποτε άλλη πολιτική ή κοινωνική ομάδα.

Η «πολιτικά ορθή» και σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα που παρουσιάζουν οι σύμβουλοι του κ. Χρυσοχοΐδη ως προς την κατάσταση στα Εξάρχεια, πολύ απέχει από την πραγματικότητα, από τη στιγμή μάλιστα που το «γκέτο των Εξαρχείων» προϋφίσταται των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Καραμανλή και Σημίτη και οι ρίζες του ανιχνεύονται στις αρχές της Μεταπολίτευσης. Είναι δηλαδή δεδομένο ότι το ζήτημα «ΕΞΑΡΧΕΙΑ» δεν είναι απλά αστυνομικού χαρακτήρα, ακόμη και αν υφίστανται, όπως κυκλοφορεί, επιμέρους πολιτικές συμμαχίες με πολιτικές εκφράσεις ή εκφάνσεις της Αριστεράς ή ακόμη και με τις παρυφές του «κόσμου των Εξαρχείων», όπου ο σκληρός πυρήνας των αντιεξουσιαστών δεν πρόκειται να αφήσει την κατάληψη του χώρου τους από αστυνομικές δυνάμεις και μάλιστα συντεταγμένες.

Περιπολία των ανδρών της Ασφάλειας στους δρόμους των Εξαρχείων

Αντιθέτως, ελλοχεύει ο κίνδυνος έναρξης ενός νέου κύκλου βίας, όπως ακριβώς συνέβη με έναν από τους προκατόχους του κ. Χρυσοχοΐδη, τον Β. Πολύδωρα, όστις απώλεσε ευθύς αμέσως τον έλεγχο, παρά τις όποιες διακηρύξεις περί αποφασιστικότητος και αποτελεσματικότητος.

Ελπίζει πως στην αντιμετώπιση της υποβάθμισης του κέντρου της Αθήνας και στο ζήτημα του «κράτους των Εξαρχείων», οι αστικοί μύθοι πρέπει να δώσουν τη θέση τους στην κοινή λογική. Η Αθήνα και κυρίως το κέντρο της πρέπει να είναι και να δείχνει την εικόνα που αξίζει σε μια ιστορική ευρωπαϊκή και όχι τριτοκοσμική πρωτεύουσα. Η εύρυθμη λειτουργία του κέντρου της Αθήνας δεν οδηγεί σε περιορισμούς ελευθεριών, ούτε σημαίνει μια πόλη αποστειρωμένη, πιστεύει ο υπουργός. Και η προσπάθεια να αποδείξει την αλήθεια της άποψής του έχει ξεκινήσει.

Καταγγέλλονται μαζικές προσαγωγές για εκφοβισμό

Γνωστός δικηγόρος που αναλαμβάνει υποθέσεις αναρχικών και ήταν ανάμεσα στα 81 άτομα που προσήχθησαν χθες το βράδυ, αναφέρει ότι ομάδες αποτελούμενες από περίπου 30 αστυνομικούς εισέβαλαν στις καφετέριες των Εξαρχείων, με την αιτιολογία ότι θα πραγματοποιούσαν υγειονομικό έλεγχο.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί έβγαζαν τους θαμώνες από τα μαγαζιά και προχωρούσαν «τυφλά» σε προσαγωγές «για εξακριβώσεις στοιχείων», όπως έλεγαν, ακόμα και αν οι προσαχθέντες τους έδειχναν τις ταυτότητές τους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, όπου εξετάστηκαν ως «μάρτυρες» για τα επεισόδια που είχαν προηγηθεί το μεσημέρι της ίδιας μέρας στο κέντρο της Αθήνας. Στη συνέχεια, οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς να τους ζητηθούν και πάλι τα στοιχεία τους.

Καταγγελία και για απόπειρα εισβολής από αστυνομικούς με πολιτικά

Το κτίριο της ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας

Πληθαίνουν, εντωμεταξύ, οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες της Αστυνομίας, κυρίως χθες το βράδυ, κατά την επιχείρηση στα Εξάρχεια, μία επιχείρηση όχι «σκούπα», σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά… κάτι άλλο.

Σύμφωνα με το «Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα» υπήρξε απόπειρα εισβολής από αστυνομικούς στο «Στέκι Μεταναστών», η οποία αποφεύχθηκε τελευταία στιγμή.

Χθες το βράδυ, σύμφωνα με το «Δίκτυο», εκατοντάδες αστυνομικοί περικύκλωσαν την περιοχή των Εξαρχείων, εισέβαλαν σε μπαρ, προσήγαγαν μεγάλο αριθμό ατόμων που έπινε υπόπτως… ποτό και υπέβαλαν σε εξευτελιστικούς ελέγχους ακόμα περισσότερα.

Μάλιστα, μια ομάδα ασφαλιτών επιχείρησε να εισβάλει στο Στέκι Μεταναστών της οδού Τσαμαδού, πράγμα που αποτράπηκε από τις έντονες διαμαρτυρίες των παρευρισκομένων.

Και καταλήγει η ανακοίνωση του Δικτύου:

«Μετά τη χθεσινή βραδιά, έγινε φανερό ότι όταν η νυν κυβέρνηση μιλούσε προεκλογικά για «πράσινη ανάπτυξη», εννοούσε την πλήρη ανάπτυξη και κατάληψη του κέντρου της Αθήνας από τα ΜΑΤ.»

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου