Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Σε επιχειρηματία το σπίτι της Μελίνας




Η κατοικία της Μελίνας Μερκούρη πουλήθηκε σε Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία για 4,1 εκατομμύρια ευρώ. Ενάμισι χρόνο μετά και τον θάνατο του Τζούλι, πουλήθηκε το σπίτι που φιλοξένησε προσωπικότητες και οι τοίχοι του οποίου είναι αυτήκοοι μάρτυρες συζητήσεων και αποφασιστικών διεργασιών, γιατί στη σημερινή Ελλάδα του πνευματικού χυλού δεν υφίσταται ούτε στοιχειώδης ευαισθησία απέναντι στην Ιστορία.




Το σπίτι της Μελίνας Μερκούρη στην οδό Εφήβων Αθηναίων

Σε εκείνο το σαλόνι διεξήχθη η περίφημη συνέντευξη της Μελίνας για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα μπροστά στο φακό των μεγαλύτερων τηλεοπτικών δικτύων του κόσμου. Σε εκείνους τους σοφάδες κάθισαν και συζήτησαν άνθρωποι της πολιτικής, του πνεύματος και της τέχνης, άνθρωποι που έπαιξαν ρόλο στη σύγχρονη πολιτική και πνευματική ζωή του τόπου.


Οι τοίχοι του σπιτιού είναι καλυμμένοι με γκράφιτι

Ανάμεσα σε εκείνους τους τοίχους ο Ανδρέας Παπανδρέου έλαβε αποφάσεις και έπαιξε κρίσιμες «ζαριές» για την πολιτική του κυριαρχία. Το σπίτι της Μελίνας και του Ζυλ Ντασέν δεν έπρεπε να πουληθεί. Το υπουργείο Πολιτισμού που καθημερινά αποδεικνύει πως εξυπηρετεί απλά τη διανομή της διαφημιστικής πίτας και προσανατολίζει την κοινωνία στον απο-πολιτισμό, θα μπορούσε, έστω και την τελευταία στιγμή, να επιδείξει ένα μίνιμουμ ιστορικής συνείδησης. «Ζητάτε ψύλλους στ’ άχυρα», είπε κάποιος και δυστυχώς στην Ελλάδα της λήθης και της παρακμής, έχει απόλυτο δίκιο.

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr o Κώστας Σκανδαλίδης, υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α Αθηνών:



Η κατοικία της Μελίνας αγοράστηκε από τον επιχειρηματία Θόδωρο Βασιλάκη, πρόεδρο της Aegean. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους κληρονόμους, 500.000 ευρώ θα προσφερθούν στο Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη». Η μνήμη και η σημαντικότητα σε αυτήν τη χώρα κοστίζει μισό εκατομμύριο ευρώ. «Ζυγιστήκαμε για άλλη μία φορά, μετρηθήκαμε εκ νέου και βρεθήκαμε ολιγοβαρείς», όπως θα έλεγε και η λαϊκή ρήση.


Η εγκατάλειψη του ιστορικού σπιτιού είναι εμφανής

Ενδιαφέρον για την αγορά του σπιτιού είχαν εκδηλώσει η γνωστή τηλεπαρουσιάστρια Έλλη Στάη, καθώς και μία εκ των θυγατέρων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Και οι δύο έστειλαν εκπροσώπους για να δουν την κατοικία της Μελίνας.


Το σπίτι της Μελίνας από ψηλά

Κληρονόμοι, σύμφωνα με τη διαθήκη του Ζυλ Ντασέν, είναι οι δύο θυγατέρες, Ραχήλ και Τζούλι, και την πράξη της αγοραπωλησίας ανέλαβε ο δικηγόρος Χρήστος Ζουράρις, ο οποίος είναι, φευ, και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη». Είναι το άτομο που παρέδωσε και το προβλεπόμενο ποσό στο Ίδρυμα, που προορίζεται για το πρόγραμμα υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου