Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Καραμανλής-Ρεχάγκελ: Βίοι Παράλληλοι


Γράφει ο Γιάννης Κυφωνίδης,
για το protagon.gr

Του Κώστα Καραμανλή του εμπιστεύτηκαν το μέλλον της ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, στις 21 Μαρτίου 1997. Ο Ότο Ρεχάγκελ ανέλαβε την εθνική ομάδα το 2001(τον Μάρτιο του ’97 ανέβαζε την Καϊζερλάουτερν από την Β’ εθνική κατηγορία της Γερμανίας στην Α’, όπου πήρε αμέσως το πρωτάθλημα).

Ο Καραμανλής άργησε να πάρει τον τίτλο, αλλά τα κατάφερε κι αυτός το 2004.
Εκείνη την χρονιά οι δύο τους οι προπονητές της χρονιάς. Ο Ρεχάγκελ πρωταθλητής Ευρώπης, κόντρα στα προγνωστικά, ο Καραμανλής πρωθυπουργός, με τα προγνωστικά υπέρ του. Μάλιστα έδωσε το παρών στον τελικό της Λισαβόνας και πανηγύρισε την σπουδαία επιτυχία. Εκτός από την Ελλάδα, ήταν πλέον μπλε και όλη η Ευρώπη.

Κάπου εκεί αρχίζουν οι ομοιότητες στην πορεία τους. Πέρασαν τέσσερα χρόνια που –άλλοτε εύκολα, άλλοτε δύσκολα- διατηρούσαν υψηλά ποσοστά δημοτικότητας. Ο Γερμανός έφαγε το χαστούκι του αποκλεισμού από την τελική φάση του Μουντιάλ 2006 της Γερμανίας, αλλά και της μεγάλης εντός έδρας ήττας από την Τουρκία τον Μάρτιο του 2007.
Ο τότε πρωθυπουργός –αφού είχαν προηγηθεί αρκετά χαστούκια, με μεγαλύτερο τις τηλεφωνικές υποκλοπές- τον Μάρτιο του 2007 συμπονά τον Ρεχάγκελ όσο κανένας άλλος. Βλέπετε λίγες μέρες πριν την ήττα της εθνικής από την Τουρκία ξέσπασε το σκάνδαλο των ομολόγων. Αυτά τα δύο θέματα έβλεπες τότε στα παράθυρα των δελτίων ειδήσεων, με τον Πάγκαλο να την… πέφτει στον Καραμανλή και τον Γιακουμάτο να επιτίθεται στον Ρεχάγκελ και να μιλάει περί εθνικής ταπείνωσης. Ναι, στο ποδόσφαιρο!
Στις 19 Σεπτεμβρίου 2007, όμως, ο Κώστας Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία κερδίζουν ξανά τις εκλογές και έναν μήνα μετά(17 Οκτωβρίου 2007) ο Ότο Ρεχάγκελ και η εθνική ομάδα παίρνουν μεγάλη νίκη, με 1-0, επί της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη και εξασφαλίζουν την πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2008.

Και το καλοκαίρι του 2008 αρχίζουν ξανά τα προβλήματα. Η υπόθεση Siemens αρχίζει να… πριονίζει επικίνδυνα την πρωθυπουργική καρέκλα, με τον ίδιο τρόπο που έφερναν μπελάδες στον Ρεχάγκελ τα γκολ που δέχονταν η εθνική μας στο Σάλτσμπουργκ. Κάπου εκεί και οι δύο άρχισαν να μετρούν πραγματικές απώλειες στην δημοτικότητά τους.

Και φτάσαμε στο Οκτώβριο του 2009 με την Νέα Δημοκρατία και την εθνική ομάδα να είναι το αγαπημένο θέμα συζήτησης για όλους. Με τον Κώστα Καραμανλή και τον Ότο Ρεχάγκελ να είναι στο επίκεντρο της κριτικής. Απλώς ο πρώτος δεν είχε την ευκαιρία να διατηρήσει την θέση του. Ίσως φταίει που δεν άκουσε ορισμένα από τα μέλη της ομάδας και τον κόσμο, μη αλλάζοντας τακτική, με συνέπεια να γνωρίσει την ήττα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Ο δεύτερος, στο ματς με τη Λετονία στις 10 του μηνός άκουσε τις φωνές του Κατσουράνη, του Καραγκούνη και του Σεϊταρίδη –αλλά αντιλήφθηκε και την δυσαρέσκεια του κόσμου- κάνοντας τις αλλαγές που έπρεπε. Έτσι έφτασε στη νίκη, με την ομάδα να διεκδικεί ακόμα την πρόκριση στην τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου.
Και οι δύο όμως, δεν θα είναι ποτέ όπως πριν. Η δυσαρέσκεια του κόσμου και η αμφισβήτηση στο εσωτερικό των ομάδων τους, τους οδήγησαν στο ίδιο σημείο: Στα αποδυτήρια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου