Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Ο νέος είναι ωραίος αλλά ο παλιός είναι... ΧΡΥΣΟΣ!


Γράφει ο Κωνσταντίνος Χαλκιαδάκης,
για το www.stifora.gr

Νίκη –κυριολεκτικά- της τελευταίας στιγμής πέτυχε ο Ολυμπιακός με τον «χρυσό» Ιεροκλή Στολτίδη καθότι κατάφερε να πετάξει στο καναβάτσο τους αξιόμαχους Βέλγους που εμειναν όρθιοι μέχρι το 92’. Οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποίησαν μέτρια εμφάνιση με κάποιες «εκλάμψεις» στο πρώτο μέρος και στα τελευταία λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου όπου σημειώθηκαν και τα τέρματα. 

Συνεπώς, η ομάδα του Ζίκο έχει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στην επόμενη φάση μιας και έχει μαζέψει στο ευρωπαϊκο του σακούλι 6 βαθμούς και "καπάρωσε" τη 2η θέση. Τα γκολ οι Ντε Καμάργκο (37’), Μήτρογλου (43’) και Στολτίδης (92’). Στα θετικά πολύ καλή εμφάνιση του Έντσο Μαρέσκα.

Στο πρώτο μέρος ο Ολυμπιακός μπήκε πιο δυνατά από τους Βέλγους και κατάφερε να αναγκάσει τον Μπόλατ να αγκαλιάσει την «στρογγυλή θεά» μόλις στο 1’ λεπτό όταν ο Ντουντού επιχείρησε μακρινό σουτ.

Μέχρι το 12’ οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κλείσει στο μισό γήπεδο τους φιλοξενούμενους και όλα έδειχναν πως το σκορ θα άνοιγε από πλευράς Ολυμπιακού. Ωστόσο, όσο περνούσαν τα λεπτά οι ποδοσφαιριστές της Σταντάρ Λιέγης έβρισκαν «μπόσικη» την αριστερή πλευρά του Ολυμπιακού και τον Ραούλ Μπράβο να παραπαίει.


Μάλιστα, στο 17’ κινδύνευσε σοβαρά να βρεθεί πίσω στο σκορ. Ο Μποκανί έκανε ωραία προσπάθεια ξεπερνώντας τον Αβ. Παπαδόπουλο, αλλά το σουτ που επιχείρησε μέσα από την περιοχή εξοστρακίστηκε πάνω στον Μαρέσκα και κατέληξε κόρνερ.

Όμως, η αμυντική γραμμή του Ολυμπιακού συνέχισε να ακροβατεί και μέσα σε 5’ κινδύνευσε εκ νέου. Στο 23’ ο δραστήριος Μποκανί, σεντράρει και βρίσκει τον αφύλακτο Νταλμά ο οποίος είχε όλο το τέρμα μπροστά του αλλά καθυστέρησε χαρακτηριστικά και εν τέλει… αστόχησε. Το λάθος πιστώνεται στον Ραούλ Μπράβο που όφειλε να έχει υπό την επιτήρησή του τον Γάλλο μέσο των Βέλγων.

Σε αυτό το χρονικό σημείο ο Ολυμπιακός έμοιαζε να ξυπνάει. Απέκτησε εκ νέου την πρωτοβουλία των κινήσεων και προσπάθησε να βάλει τα θεμέλια της νίκης. Όμως, το μακρινό σουτ του Γκαλέτι (24’) προσέκρουσε στην δεξιά κάθετη δοκό του Μπόλατ και έφυγε άουτ. Η επιθετική «άνοιξη» του Ολυμπιακού διήρκησε 10’ ωστόσο αποδείχτηκε άκαρπη.

Έτσι, εφαρμόστηκε ο νόμος του ποδοσφαίρου και η Σταντάρ Λιέγης έφτασε στο γκολ (37’) το οποίο είναι και το πρώτο που δέχτηκε ο Ολυμπιακός στο γήπεδο Καραϊσκάκη, φέτος. Ο Ντε Καμάργκο δέχτηκε πολύ ωραία πάσα μέσα στην μεγάλη περιοχή, σούταρε στην κλειστή γωνία του Αντώνη Νικοπολίδη και βγήκε νικητής παγώνοντας για λίγα δευτερόλεπτα το πειραϊκό γήπεδο.

Ο Κώστας Μήτρογλου δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Ο Λουτσιάνο Γκαλέτι εκτέλεσε υποδειγματικά άλλο ένα στημένο, βρήκε το κεφάλι του Μήτρογλου και έστειλε τους Πειραιώτες ορεξάτους στα αποδυτήρια φέρνοντας το παιχνίδι «στα ίσια» στο 43’.

Οι Έντσο Μαρέσκα και Λουτσιάνο Γκαλέτι ήταν οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές από πλευράς Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος ενώ από τους Βέλγους ξεχώρισε ο Μποκανί.

Στην επανάληψη η Σταντάρ μπήκε πιο δυνατά από τον Ολυμπιακό και στα πρώτα λεπτά επέβαλε τον ρυθμό της και η ομάδα του Ζίκο έμοιαζε να έχει βγει από την… πρίζα. Μόνο κάποιες σπασμωδικές κινήσεις θύμιζαν την εικόνα του α’ ημιχρόνου.

Σαν να μην έφτανε αυτό ο Γιοβάνοβιτς ισοφάρισε τα δοκάρια (στο 67’) καθώς το σουτ που επιχείρησε από πλάγια αριστερά τράνταξε την οριζόντια δοκό του Αντώνη Νικοπολίδη που παρακολουθούσε ανήμπορος να αντιδράσει.

Βλέποντας την αδυναμία της ομάδας του, ο Ζίκο σήκωσε για ζέσταμα τους Λεονάρντο και Τοροσίδη ενώ αντικατέστησε τον Ζαϊρί περνώντας στη θέση του τον Ιεροκλή Στολτίδη. Σκοπός του Βραζιλιάνου τεχνικού είναι να αποκαταστήσει την κατοχή στο κέντρο. Ακόμα, «γύρισε» το 4-2-3-1 σε 4-3-3 με τον Όσκαρ να περνάει αριστερά στην τριπλέτα της επίθεσης και τον «Ιέρο» στον άξονα μαζί με τους Μαρέσκα και Ντουντού.

Ο Ολυμπιακός αφού ανέκτησε την κατοχή στο κέντρο έγινε αυτομάτως επιθετικός και «κύριος» του παιχνιδιού. Ανέβασε απόδοση και δικαιούταν το γκολ. Αλλά έπρεπε να σπάσουν καρδιές για να το πετύχει. «Δράστης» χρίστηκε ο Ιεροκλής Στολτίδης με κεφαλιά στο 92’ σκορπίζοντας έξαλλους πανηγυρισμούς στο φαληρικό γήπεδο.

Ο όμιλος
Άρσεναλ 7
Ολυμπιακός 6
ΑΖ 2
Σταντάρ Λιέγης 1

(+) Μεγαλειώδης εμφάνιση του Έντσο Μαρέσκα
(++) Επιμονή και χαρακτήρας νικητή
(-) Κάκιστη εμφάνιση από τον Ραούλ Μπράβο. Όχι μόνο δεν βοήθησε επιθετικά αλλά υπέπεσε σε αλλεπάλληλα λάθη που ευτυχώς δεν κόστισαν.  

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ολυμπιακός (Ζίκο): Νικοπολίδης, Ρ. Μπράβο, Αβ. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Ζεβλάκοφ, Ντουντού, Γκαλέτι, Οσκαρ, Ζαϊρι, Μήτρογλου, Μαρέσκα.

Σταντάρ Λιέγης (Λάζλο Μπόλονι): Μπόλατ, Ρικάρντο Ρότσα, Φελίπε, Νταλμά, Μποκανί, Ντε Καμάργκο, Καμοτσάτο, Σαρ, Μανγκαλά, Γιοβάνοβιτς, Βίτσελ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου