Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Θέλουν Καραμανλή αλλά επιλέγουν Σαμαρά



Εν μέσω εξελίξεων, διαγκωνισμών και έντονης αλλά κόσμιας, προς το παρόν, αντιπαράθεσης, βρίσκεται ο χώρος της Νέας Δημοκρατίας. Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Παναγιώτης Ψωμιάδης μάχονται με έπαθλο την αρχηγία του κόμματος και την ελπίδα να επανέλθει η Κεντροδεξιά, κάποια στιγμή, στην εξουσία.


Η νέα Ανοικτή Διαδικτυακή Ψηφοφορία από τη zougla.gr έρχεται να αποτυπώσει τις τάσεις μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας αλλά και αυτές που επικρατούν στο σύνολο της κοινωνίας για τα πρόσωπα «κλειδιά», τα οποία διεκδικούν την ψήφο της βάσης του κόμματος.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η ψηφοφορία άρχισε στις 16 Οκτωβρίου και έληξε στις 19 του ιδίου μηνός. Ψήφισαν 8.029 πολίτες. Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν με βάση το τι ψήφισαν οι χρήστες του διαδικτύου που συμμετείχαν στη διαδικασία της Ανοικτής Ψηφοφορίας, στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Το 84% των συμμετεχόντων στην έρευνα της zοugla.gr είναι άνδρες και το 16% γυναίκες.

Το 9,9% ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία από 18 έως 24 ετών. Το 64,7% στην κατηγορία από 25 έως 44 ετών, το 23,9% στην κατηγορία από 45 έως 64 ετών και τέλος το 1,5% στην κατηγορία άνω των 65 ετών.

Από τους 8.029 πολίτες – χρήστες του διαδικτύου που ψήφισαν, το 53% έχει τελειώσει ανώτατη πανεπιστημιακή σχολή, το 18% έχει τελειώσει ανώτερη σχολή, το 27% διαθέτει απολυτήριο Γυμνασίου - Λυκείου και το 2% απολυτήριο Δημοτικού.







Έπρεπε να παραμείνει ή όχι ο Καραμανλής;

Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που ετέθη στους συμμετέχοντες στην Ανοικτή Ψηφοφορία. Οι απαντήσεις ταξινομήθηκαν σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά στο σύνολο της κοινωνίας και το δεύτερο στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

Στο σύνολο της κοινωνίας, λοιπόν, το 56% πιστεύει πως δεν θα έπρεπε να παραμείνει ο Κώστας Καραμανλής ως αρχηγός της ΝΔ μετά την ήττα στις εκλογές. Το 34% πιστεύει πως θα έπρεπε να παραμείνει και το 10% δεν εκφράζει γνώμη.



Μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, τα ποσοστά είναι σχεδόν μοιρασμένα και διαμορφώνονται ως εξής: Το 47% πιστεύει πως ο Κ. Καραμανλής θα έπρεπε να παραμείνει ως αρχηγός, το 44% πιστεύει πως όχι και το 9% δεν εκφράζει γνώμη.



Το επόμενο ερώτημα αφορά στον τρόπο εκλογής του νέου αρχηγού της Κεντροδεξιάς παράταξης. Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων θεωρεί πως ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι να ψηφιστεί ο αρχηγός από τη βάση.



Μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας τώρα και πάλι ένα συντριπτικό 83% πιστεύει πως η εκλογή θα πρέπει να γίνει από τη βάση, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ δεν έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν ένα τέτοιο εγχείρημα.



Τα πρόσωπα και οι πρωταγωνιστές

Αν και η παραίτηση του Κώστα Καραμανλή από την αρχηγία του κόμματος της ΝΔ είναι γεγονός, σε αυτήν την ψηφοφορία συμπεριλάβαμε το όνομά του σε μία από τις ερωτήσεις που αφορούν στη δημοφιλία των στελεχών που διεκδικούν την προεδρία. Το αποτέλεσμα είναι ενδιαφέρον και σε συνάρτηση με τα ποσοστά που λαμβάνουν τα υπόλοιπα κομματικά στελέχη, προσφέρεται για πολιτικές εκτιμήσεις και σχόλια.



Ο Κώστας Καραμανλής έρχεται πρώτος στις εκτιμήσεις των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας με 30,6%, αφήνοντας τον Αντώνη Σαμαρά δεύτερο με 23,8% και την Ντόρα Μπακογιάννη μόλις τρίτη με μεγάλη μάλιστα διαφορά και ποσοστό 16%. Αν κανείς συνεκτιμήσει πως οι πολίτες που επιλέγουν τον Αντώνη Σαμαρά, σε ένα σημαντικό ποσοστό, ανήκουν κατά τεκμήριο στο «κλίμα» Καραμανλή και πάντως όχι σε αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη, τότε το μπλοκ που αποτελείται από τη λεγόμενη Λαϊκή Δεξιά και από αυτό στο οποίο βασίστηκε ο Κώστας Καραμανλής, φαίνεται να διαθέτει αξιόλογη, αν όχι ισοπεδωτική, δυναμική. Χαρακτηριστικά χαμηλό είναι το ποσοστό του Δημήτρη Αβραμόπουλου που θεωρητικά ανήκει στο ίδιο ιδεολογικό μπλοκ με την Ντόρα Μπακογιάννη. Μεϊμαράκης και Άρης Σπηλιωτόπουλος έρχονται αθροιστικά να καλύψουν ένα 11,4%, ποσοστό καθόλου αμελητέο, το οποίο θα μετακινηθεί προς κάποιον από τους υποψηφίους, τουλάχιστον όσον αφορά στους μηχανισμούς επιρροής της βάσης της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με πολύ πρόσφατες δηλώσεις του δείχνει εμμέσως πλην σαφώς να συστοιχίζεται με το μπλοκ της πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Εντύπωση προκαλεί και το ποσοστό του Παναγιώτη Ψωμιάδη, που ανήκει και αυτό στη συντηρητική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και που παραδοσιακά εναντιώνεται στα εκσυγχρονιστικά εγχειρήματα αλλά και που είναι ριζωμένο στα συντηρητικά προσφυγικά λαϊκά στρώματα του ελληνικού βορρά.

Σαμαράς ή Μπακογιάννη;

Οι απαντήσεις στην επόμενη ερώτηση είναι ακόμη πιο διαφωτιστικές, αφού αφορούν στα πρόσωπα που επίσημα διεκδικούν το χρίσμα στη Νέα Δημοκρατία.

Ο παρακάτω πίνακας αφορά αποκλειστικά στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και είναι σταθμισμένος.



Ο Αντώνης Σαμαράς με μία διαφορά της τάξης του 12,1% προηγείται της Ντόρας Μπακογιάννη, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να περιορίζεται στο 13,2% και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη να φθάνει πολύ ψηλά και να διεκδικεί τον ρόλο του τελικού ρυθμιστή. Αν αυτή η εικόνα διατηρηθεί έως τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ, τότε ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να αισθάνεται ήσυχος, αφού στη χειρότερη περίπτωση θα διεκδικήσει στο δεύτερο γύρο την αρχηγία με αντίπαλο την Ντόρα Μπακογιάννη, όπου οι συμμαχίες θα είναι δεδομένες και για τις δύο πλευρές.

Τι ψηφίζουν τα άλλα κόμματα

Έστω κι αν ακούγεται παράξενο, ο παρακάτω πίνακας καταδεικνύει τις προτιμήσεις των μη ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας ως προς τους διεκδικητές. Έτσι, ο Αντώνης Σαμαράς είναι πιο δημοφιλής σε όλο το φάσμα των κοινοβουλευτικών κομμάτων για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν και που, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι ανιδιοτελείς. Βεβαίως, το μεγαλύτερο ποσοστό δημοφιλίας του βρίσκεται στο κόμμα του ΛΑΟΣ και αυτό είναι φυσικό από τη στιγμή που το βασικό σύνθημα του Αντώνη Σαμαρά είναι «Για την πατρίδα», σύνθημα αρκούντως πατριωτικό, αν όχι και διακριτικά εθνικιστικό, για να καλύπτει τις ιδεολογικές ανησυχίες του χώρου που επηρεάζεται από τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Δημοφιλέστατος στα άλλα κόμματα είναι και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά ακόμη δημοφιλέστερος είναι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης που στο κόμμα του ΛΑΟΣ βρίσκει θερμότατη υποδοχή λόγω της πολιτικής φρασεολογίας του στα λεγόμενα εθνικά θέματα και κυρίως το Σκοπιανό.




zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου