Γράφει η Ζωή Πέτρου
για το stifora.gr
Άμεση προτεραιότητα για τη νέα Κυβέρνηση αποτελεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Πρόκειται για παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου που σε σχέση με τον ισχύοντα ή το νόμο Παυλόπουλου που αναμένεται να ισχύσει στις επόμενες εκλογές, διαφοροποιείται στο «χάρτη» των περιφερειών αλλά και στο πως θα εκλέγονται εκεi.
Το σχέδιο του νέου εκλογικού συστήματος επεξεργάστηκε επιτροπή ειδικών, υπό το συντονισμό του Μ. Παπαϊωάννου και, αφού τεθεί προς συζήτηση με τα κόμματα, θα λάβει τη μορφή νομοσχεδίου και θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, τα βασικά σημεία του νέου εκλογικού είναι τα ακόλουθα:
- Από τους 300 βουλευτές οι 150 θα εκλέγονται με λίστα σε μονοεδρικές περιφέρειες. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει κατάτμηση περιοχών, ώστε να αντιστοιχούν σε 50-60.000 ψηφοφόρους.
- Οι σημερινές μονοεδρικές ή νομοί που δεν φθάνουν αυτό το ύψος του πληθυσμού θα συνεχίσουν να εκλέγουν έναν βουλευτή.
- Οι περίπου 100 βουλευτές (ο ακριβής αριθμός θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης) θα εκλέγονται από λίστα υποψηφίων σε ευρείες εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες στο εξής θα είναι 5 ή 6, αντί των σημερινών δεκατριών διοικητικών περιφερειών.
- Οι βουλευτές από τις λίστες θα εκλέγονται αναλογικά από τα κόμματα με βάση το πανελλαδικό τους ποσοστό.
- Το ποσοστό αναλογικότητας η αρχική σκέψη είναι να διατηρηθεί στο 87%. Αυτό σημαίνει ότι το «μπόνους» στο πρώτο κόμμα θα είναι 40 βουλευτές, από τις λίστες.
- Το όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή διατηρείται στο 3%.
- Ο θεσμός των βουλευτών Επικρατείας δεν θα έχει πλέον νόημα με βάση το νέο σύστημα. Οι σκέψεις, όμως, είναι να διατηρηθεί με νέα μορφή και να εκλέγονται από εκεί οι εκπρόσωποι των αποδήμων.
Εν τω μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες κιόλας εκλογές, στόχος που απαιτεί την ψήφιση του από τουλάχιστον 200 βουλευτές
προκειμένου να επιτευχθεί απαιτούνται τουλάχιστον 200 βουλευτές. Η Κυβέρνηση γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι διατεθειμένη για συμβιβασμούς σε πολλά σημεία όπως το «μπόνους» εδρών ή η διαίρεση περιφερειών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου