Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Βιβλική καταστροφή στην Εύβοια

Τραγικό θάνατο βρήκε χθες αργά το βράδυ αστυνομικός όταν το αυτοκίνητο του παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο στην Εύβοια. Το συμβάν σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 10:00 στην περιοχή Στόμιο Ξυλίνθου.

Ο 39χρονος υπαρχιφύλακας, πατέρας δύο παιδιών, που υπηρετούσε στο Α.Τ. Αλιβερίου στην προσπάθεια του να διασχίζει γέφυρα, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του ποταμού Μανικιάτη και να αφήσει την τελευταία του πνοή. Κάτοικοι της περιοχής ειδοποίησαν την Πυροσβεστική, όμως μετά από επιχείρηση που κράτησε 4 ώρες δεν κατάφεραν να τον σώσουν.

Σφοδρή κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" η Εύβοια

Ανυπολόγιστη η καταστροφή

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα προβλέπει η ΕΜΥ

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει από χθες το βράδυ σχεδόν ολόκληρη τη χώρα με πλημμυρισμένες περιοχές, αποκλεισμένους επαρχιακούς δρόμους και εγκλωβισμένα αυτοκίνητα.

Νεκρός βρέθηκε 66χρονος, που αγνοείτο απο χθες το βράδυ σε δύσβατη περιοχή στο Τρίκερι Μαγνησίας. Λόγω των ισχυρών καιρικών φαινομένων στάθηκε αδύνατη η επέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, με αποτέλεσμα ο 66χρονος να ανασυρθεί νεκρός.

Τεράστια είναι η καταστροφή κυρίως στην Κεντρική και Νότια Εύβοια.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκαν οι δήμοι: Κηρέως, Μεσσαπίων, Διρφύων, Αμαρυνθίων Ν.Αρτάκης, Χαλκιδέων, Αυλίδας, Ανθηδόνος, Ληλαντίων, Ερέτριας, Ταμυναίων, Δυστίων, Αυλώνος, Κονιστρών και Κύμης.

Δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να παρεμβαίνουν για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους πληγέντες. Τις δυνάμεις συνδράμει στην περιοχή Λιλαντίου και δύναμη βατραχανθρώπων με 7 σωστικές λέμβους.

Σύμφωνα με την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, η στάθμη των υδάτων έχει αρχίσει να υποχωρεί, οι δράσεις παροχής βοηθείας όμως συνεχίζονται και η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση.

Σοβαρότατα προβλήματα εντοπίζονται σε μεγάλο μέρος του οδικού επαρχιακού δικτύου Χαλκίδας – Ερέτριας και Χαλκίδας – Κύμης.

Πολλές γέφυρες που συνδέουν τη Χαλκίδα με τα χωριά των παραπάνω περιοχών έχουν καταρρεύσει, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε καλλιέργειες και κατοικίες, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Λίλαντα.

Κατέρρευσε η στέγη σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην πλατεία Αμερικής απο την έντονη βροχόπτωση

Η στέγη εγκαταλελειμμένου κτιρίου στην οδό Κύπρου 39 στην πλατεία Αμερικής κατέρρευσε στις 14:30 το μεσημέρι, με αποτέλεσμα άστεγη να κινδυνεύσει να χάσει τη ζωή της.

Αποκλεισμένα χωριά στο Μαντούδι Εύβοιας

Έξω από το χωριό Δερβένι, στο Μαντούδι, έχει γίνει κατολίσθηση και οι δρόμοι έχουν
κλείσει, ενώ ο ποταμός που περνάει έξω από τον οικισμό Προκόπι έχει
υπερχειλίσει.

Τα χωριά Πήλι, Βλαχιά και Σαρακήνικο έχουν αποκλειστεί, καθώς το
γεφυράκι με το οποίο συνδέονταν έχει καταρρεύσει. Συνεργεία του δήμου
εργάζονται πυρετωδώς για να ανοίξουν έναν πρόχειρο δρόμο, προκειμένου
να καταφέρουν να προσεγγίσουν τις περιοχές.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού Σουηδού τουρίστα

Εγκλωβισμένος μέσα στο τροχόσπιτό του ήταν ένας Σουηδός τουρίστας, στην περιοχή του Οξύλιθου, εκεί όπου άνδρες της πυροσβεστικής κατάφεραν τελικά μετά από μεγάλη επιχείρηση να τον απομακρύνουν, με τη βοήθεια ενός ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα.

Λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Λίλαντα πλημμύρισαν μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες, σπίτια και καταστήματα, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές και στο οδικό δίκτυο, καθώς πολλές γέφυρες που συνδέουν τη Χαλκίδα με τα χωριά της Κύμης και της Ερέτριας έχουν καταρρεύσει.

Ταυτόχρονα, ελικόπτερο σούπερ πούμα επιχειρεί για τον απεγκλωβισμό κατοίκων του Λιλάντιο Πεδίου. Στον οικισμό Μπούρτζι, οι κάτοικοι έχουν ανεβεί στις ταράτσες.

Κλειστός παραμένει ο δρόμος Χαλκίδας - Αλιβερίου, από το 13ο-16ο χιλιόμετρο, όπου απο τα ξημερώματα έχουν εγκλωβιστεί εκατοντάδες οδηγοί, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύουν. Η στάθμη του νερού στο σημείο αυτό εχει μειωθεί, ωστόσο έχουν παρασυρθεί φερτά υλικά απο το βουνό Γέροντας, τα οποία προσπαθούν να καθαρίσουν χωματουργικά μηχανήματα. Νωρίτερα, το ύψος του νερού στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία ξεπέρασε τα 2 μέτρα.

Νερά έχουν μπει και σε σπίτια στο Βασιλικό, ενώ νωρίτερα παρασύρθηκε και ολόκληρη κατοικία.

Δεκάδες σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει σε Αμάρυνθο, Κύμη, Ερέτρια και Βασιλικό Χαλκίδας.

Στην περιοχή Μαλακώντα στην Ερέτρια οι περισσότεροι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι, έχουν πέσει μάντρες σπιτιών και η θάλασσα έχει γεμίσει σε μεγάλη απόσταση από την ακτή με λάσπη λόγω των φερτών υλικών από τους χειμάρρους που φούσκωσαν από την νεροποντή.

Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στον οικισμό Μπούρτζι Αγίου Νικολάου, στη Νότια Εύβοια, όπου αρκετοί άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές σε πολλά σημεία το ύψος της στάθμης του νερού ξεπερνά το ένα μέτρο.

Αγνοείται 17χρονος στη Σαλαμίνα

Αγνοείται στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας 17χρονος Πακιστανός, μετά από ανατροπή της βάρκας, στην οποία επέβαινε μαζί με άλλους τρεις συμπατριώτες του, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτίας.

Σώοι περισυνελέγησαν από τα σκάφοι του λιμενικού οι τρεις, που μαζί με τον 17χρονο εργάζονταν σε μυδοκαλλιέργεια της περιοχής Μπατσί του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή επικρατούσαν άριστες καιρικές συνθήκες.

Έρευνες διεξάγονται για τον εντοπισμό του 17χρονου.

Πρόβλεψη καιρού

Στην Αττική θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές, οι οποίες το πρωί του Σαββάτου στα βόρεια και ανατολικά πιθανώς να είναι ισχυρές. Πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας. Βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα αναπτυχθούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα αναπτυχθούν νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με βροχή και πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας. Βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ εξασθενώντας από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στη Δυτική Ελλάδα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, ενώ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια βορειοδυτικοί μέχρι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα αναπτυχθούν νεφώσεις με βροχές τοπικά ισχυρές. Πιθανότητα τοπικών καταιγίδων. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα που αρχικά θα είναι ισχυρά βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 ενισχυμένοι βαθμιαία σε 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα αναπτυχθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και στα νότια νοτιοανατολικοί 4 με 6 που μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα γίνουν βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα προβλέπει η ΕΜΥ

Με έκτακτο δελτίο, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει επιδείνωση του καιρού και προειδοποιεί για ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα κατά τόπους στην Ανατολική Στερεά και την Εύβοια, όπου η κακοκαιρία θα συνεχιστεί για έξι ακόμη ώρες. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν αργά το βράδυ και τη νύχτα θα σταματήσουν.

Στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα έως και τις βραδινές ώρες.

Δηλώσεις εκπροσώπων των κομμάτων

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν διαχρονικά εγκληματικές ευθύνες για τις πυρκαγιές που εξαφάνισαν ολόκληρα δάση, για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και για το κλείσιμο των ρεμάτων.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής δήλωσε ότι θα προωθήσει το θέμα των πυρκαγιών και των πλημμυρών στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνέρχεται τη Δευτέρα, έτσι ώστε να δοθούν κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης για αποζημιώσεις.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γ. Καρατζαφέρης από την Τρίπολη, όπου περιοδεύει, αναφερόμενος στις πλημμύρες που πλήττουν την Εύβοια δήλωσε: «Εκφράζω την συμπαράστασή μου στους κατοίκους της Εύβοιας, η οποία πλήττεται σοβαρά από πλημμύρες, ενώ έχουμε και ένα νεκρό. Φαίνεται, λοιπόν, ότι για άλλη μια φορά, το κράτος είναι ανίκανο να βοηθήσει» .

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου