Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009

Θα συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο debate


ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ

Ο Σύριζα μπορεί να διαφωνεί με τον τρόπο που γίνεται το debate και να θέλει να κάνουν αλλαγές, αυτό όμως δε θα τον αφήσει απέξω. Με επιστολή του στον Αντώναρο δήλωσε οτι θα λάβει μέρος στο debate

Η επιστολή

λέει :

«Θεωρούμε ότι η απόφαση διεξαγωγής debate μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και στην Ευρωβουλή αποτέλεσε μια θετική κίνηση σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς δικομματικής τηλεοπτικής αναμέτρησης. Ωστόσο, ο τρόπος διεξαγωγής του debate δεν είναι ικανοποιητικός και χρειάζεται επανεξέταση.

Γι’ αυτό τον λόγο καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στη διακομματική επιτροπή ώστε ο διάλογος να γίνει πιο ζωντανός και πιο ουσιαστικός. Υποστηρίξαμε ότι πρέπει α) να υπάρχουν κοινές ερωτήσεις σχετικά με τις θέσεις των κομμάτων ώστε να μπορεί να γίνει συγκριτική αξιολόγηση των προγραμμάτων, β) να υπάρχει κύκλος ερωτήσεων χωρίς προκαθορισμένη θεματολογία, γ) να υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού αλλά και υποβολής ερώτησης από τον ένα πολιτικό αρχηγό στον άλλο και δ) να υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής δημοσιογράφων και από άλλα μέσα.

Όμως, κανένα διαδικαστικό πρόβλημα δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι ώστε να ακυρωθεί η ισότιμη προβολή σε επίπεδο αρχηγών, μια πράξη που ευνοεί απροκάλυπτα τον δικομματισμό, αφού συνιστά μια προσπάθεια αντικατάστασης του πολυκομματικού debate από ένα δικομματικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτή τη μεθόδευση που και σε επίπεδο πολιτικού συμβολισμού ενισχύει τον δικομματισμό και ανακοινώνει ότι θα συμμετάσχει στο debate, παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις που κατέθεσε για την βελτίωσή του. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι καμιά πολιτική δύναμη δεν θα τορπιλίσει την διεξαγωγή του debate».troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου