Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις τις προεκλογικής περιόδου (Marc/Kapa Research 18/9/2009)




Δύο νέες δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας, σήμερα Παρασκευή, η μια της Κάπα Research που έγινε για «Το Βήμα» και η άλλη της της Marc για «Το Έθνος».Πρόκειται για τις τελευταίες της προεκλογικής περιόδου, αφού από σήμερα τα μεσάνυχτα ισχύει, σύμφωνα με τον νόμο, η απαγόρευση της δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων. Ας τις δούμε αναλυτικά.
Με 6,8 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται το ΠαΣοΚ της ΝΔ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το ΠαΣοΚ προηγείται με 34,4% έναντι 27,6% της ΝΔ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΛΑΟΣ με 5,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,5%. Στη Βουλή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εισέρχονται πέντε κόμματα, αφού οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν 2,5% και μένουν εκτός. Η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε ποσοστό 17,6%.

Ως προς τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο κ. Γ. Παπανδρέου ερνά μπροστά και προηγείται του κ. Κ. Καραμανλή κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 40,4%, ο κ. Καραμανλής 38,6% και ένα ποσοστό 18,9% απαντά «Κανένας». Στην παράσταση νίκης το ΠαΣοΚ προηγείται με 78,9% έναντι μόλις 8,8% της ΝΔ, ενώ ένα ποσοστό 12,3% δεν απάντησε.
Το σχέδιο των «100 πρώτων ημερών» που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ (αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά με ευνοϊκά μέτρα προς τους δανειολήπτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λήψη μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και της κρατικής σπατάλης) βρίσκει αποδοχή κοντά στο 80%, ενώ παράλληλα η προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με κατάργηση του ΕΤΑΚ βρίσκει σύμφωνους σχεδόν τους 7 στους 10 ερωτωμένους.

Αντίστοιχα, για την πλειονότητα των πολιτών ο βασικότερος λόγος για τον οποίο ο κ. Καραμανλής δεν προέβη νωρίτερα στη λήψη των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ (μείωση των κρατικών δαπανών, πάγωμα μισθών και προσλήψεων, σε συνδυασμό με έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής) είναι «τα σκάνδαλα που αποδιοργάνωσαν την κυβέρνηση» και λιγότερο «η αδυναμία του να κατανοήσει την έκταση του προβλήματος ή ο υπολογισμός του πολιτικού κόστους».

Αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πεντακομματική Βουλή κατέγραψε και η δημοσκόπηση της Marc όμως, με τη διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων να φθάνει στις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μέτρησης στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 36,7%, η Νέα Δημοκρατία το 29,2% και ακολουθούν το ΚΚΕ 7,4%, ο ΛΑΟΣ 5,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,4%, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι κινούνται στο 1,6%. Σημειώνεται ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 9,4%.
Κατόπιν στάθμισης των αναποφάσιστων η εκτίμηση είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 41,6% (153 έδρες), η ΝΔ στο 34,9% (95 έδρες και το χαμηλότερο ιστορικά εκλογικό ποσοστό, το ΚΚΕ 8,4% (23 έδρες), ο ΛΑΟΣ 6,3% (17 έδρες), ο ΣΥΡΙΖΑ 4,2% (12 έδρες) και οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτός Βουλής με 2,2%.

Στο ερώτημα ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εθνικές εκλογές (η λεγόμενη παράσταση νίκης), οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους (83,5%) λένε το ΠΑΣΟΚ και μόλις το 8,7% η Νέα Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι επτά στους δέκα ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας πιστεύουν ότι θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ δείγμα της ηττοπάθειας που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα.
Σημαντικές διαρροές ψηφοφόρων της ΝΔ προς τα άλλα κόμματα καταγράφονται καθώς, με συσπείρωση 66,4%. Το 8,1% των ψηφοφόρων της κατευθύνεται προς το ΠΑΣΟΚ, το 5,3% προς τον ΛΑΟΣ, το 3,6% σε άλλα κόμματα, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 16,6%.

Αντίθετα, ελάχιστες είναι οι διαρροές του ΠΑΣΟΚ προς τα άλλα κόμματα, με συσπείρωση 83,7%. Μόλις το 2,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ κινείται προς τη ΝΔ, το 1,3% προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2% στα άλλα κόμματα, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 10,7%.

Στο σχετικό ερώτημα εάν σε περίπτωση ήττας της ΝΔ και με διαφορά μεγαλύτερη των ευρωεκλογών θα πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας, ένας στους δύο ψηφοφόρους (51,3%) απαντά «όχι» και το 33% απαντά «ναι». Ωστόσο, ανεξάρτητα εάν στην παρούσα πολιτική συγκυρία δεν αποτυπώνεται, το 20,6% των ψηφοφόρων της ΝΔ λένε ότι πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας.


(Κάντε κλικ στις εικόνες για να μεγεθύνετε...)



 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου