Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Το πρόχειρο φαγητό μάς κάνει αχόρταγους


Μπορεί τροφές όπως τα παγωτά και τα χάμπουργκερ να είναι από τις αγαπημένες μικρών και μεγάλων, ωστόσο η νοστιμιά τους έχει και μεγάλο κόστος για τον οργανισμό το οποίο μάλιστα μετριέται σε περιττά κιλά. Και αυτό διότι το λίπος που περιέχεται σε τέτοιου είδους τροφές δίνει σήμα κατευθείαν στον εγκέφαλο κάνοντάς τον... αχόρταγο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ειδικοί από το Ιατρικό Κέντρο UΤ Southwestern στο Ντάλας αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Τhe Journal of Clinical Ιnvestigation» ότι το λίπος που περιέχεται σε πολλά πρόχειρα γεύματα προκαλεί τη μετάδοση μηνυμάτων τα οποία κάνουν τα κύτταρα του σώματος να αγνοούν τις ορμόνες καταστολής της όρεξης. Μάλιστα η επίδραση αυτή μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες «σαμποτάροντας» ακόμη και τις προσπάθειες ενός ατόμου να επανέλθει σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Οπως σημείωσε η επικεφαλής των ερευνητών δρ Ντέμπορα Κλεγκ «αυτό που δείξαμε με τη νέα μελέτη είναι ότι ανάλογα με το τι τροφές καταναλώνει ένα άτομο μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη χημεία του εγκεφάλου του μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι όταν τρώμε μια τροφή πλούσια σε λίπος, ο εγκέφαλος “κυριεύεται” από λιπαρά οξέα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να εμφανίζει αντίσταση στην ινσουλίνη και στη λεπτίνη. Ετσι, καθώς το άτομο δεν λαμβάνει σήμα από τον εγκέφαλο να σταματήσει το φαγητό, τείνει να τρώει περισσότερο». Η ορμόνη λεπτίνη παράγεται στον εγκέφαλο και καταστέλλει την όρεξη, ενώ η ινσουλίνη παράγεται από το πάγκρεας και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου του οργανισμού.

Π αρ΄ ότι η μελέτη των ειδικών από το Ντάλας διεξήχθη σε ποντίκια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αφορά και τον άνθρωπο. Θεωρούν ότι τα αποτελέσματα ενισχύουν την............
άποψη ότι είναι απαραίτητος ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή καθώς αυτά μας κάνουν να τρώμε περισσότερο.

Τα πειραματόζωα έλαβαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων μέσω τριών μορφών λιπαρών οξέων- παλμιτικό οξύ, μονοακόρεστο λιπαρό οξύ και ολεϊκό οξύ το οποίο εντοπίζεται στο ελαιόλαδο. Οπως προέκυψε τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στη λεπτίνη και στην ινσουλίνη ασκούσε το παλμιτικό οξύ το οποίο ανευρίσκεται σε τροφές όπως το μοσχάρι, το βούτυρο, το τυρί και το γάλα. Το παλμιτικό οξύ εντοπίζεται γενικώς σε υψηλά επίπεδα σε τροφές πλούσιες σε κορεσμένο λίπος.

Σύμφωνα με τη δρα Κλεγκ, τα νέα ευρήματα δίνουν μια εξήγηση στο γιατί άνθρωποι που... ξεφεύγουν διατροφικά το Σαββατοκύριακο αισθάνονται πιο πεινασμένοι τη Δευτέρα. Παράλληλα ρίχνουν φως στους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την εμφάνιση του διαβήτη, ο οποίος είναι το αποτέλεσμα της αντίστασης του οργανισμού στην ινσουλίνη.

kafeneio-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου