Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009


Μια... εξωραϊσμένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη ΔΕΘ, η οποία όμως έχει σωρεία αντιφάσεων αν αντιπαρατεθεί με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία.

Αν και είχε δίπλα του τον υπουργό Οικονομίας, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε εσφαλμένα στοιχεία για την οικονομία Αν και είχε δίπλα του τον υπουργό Οικονομίας, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε εσφαλμένα στοιχεία για την οικονομία Εκανε λόγο για αύξηση των επιδομάτων και των δημοσίων επενδυτικών δαπανών, οι οποίες όμως «κουτσουρεύτηκαν». Μίλησε επίσης για συνεχή βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών, όταν τα στοιχεία δείχνουν επιδείνωση, αλλά και για ολοκλήρωση του Γ' ΚΠΣ που ακόμη «παλεύει» για να μη χάσει κονδύλια:

1 Από την κρίση «επηρεάστηκε όπως ήταν αναπόφευκτο, και η εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς μειώθηκαν τα έσοδα και αυξήθηκαν οι αναπτυξιακές και κοινωνικές δαπάνες», είπε ο πρωθυπουργός. Μόνο που στην πράξη, τον Νοέμβριο του 2008, η κυβέρνηση αποφάσισε να περικόψει κατά 850 εκατ. ευρώ (στα 8,8 δισ. ευρώ) το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πλέον φτάνει μόνο στο 3,4% του ΑΕΠ από 5,1% του ΑΕΠ το 2004, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας. Οσο για τις κοινωνικές δαπάνες, την ίδια περίοδο «κουτσουρεύτηκαν» στα 450 εκατ. ευρώ από 1,5 δισ. (για την διετία 2008-2009) ευρώ οι πόροι του πολυδιαφημισμένου Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.

Χρέος: από 98% στο 105%

2 «Πέρα όμως από τις συνέπειες της κρίσης, η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας επιβαρύνεται από το τεράστιο δημόσιο χρέος, που μας κληροδότησε το παρελθόν, αφού μόνο για τους τόκους του πληρώνουμε 12 δισ. ευρώ τον χρόνο». Το χρέος το πρώτο τρίμηνο του 2009 ξεπέρασε το 105% του ΑΕΠ έναντι 98% (όντως και πάλι πολύ υψηλό) το 2003. Το δε έλλειμμα αυξάνεται από το 2007, μια χρονιά που διαμορφώθηκε στο 3,6%, όταν η ανάπτυξη της οικονομίας ήταν 4%.

3 «Το Γ' ΚΠΣ ολοκληρώθηκε, χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ». Το μισό περίπου πρόγραμμα παλεύει ύστερα από 3 παρατάσεις να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και ενώ τα πράγματα ήταν σχετικά ομαλά, τώρα οι αρμόδιοι φοβούνται την... προεκλογική απραξία στις περιφερειακές υπηρεσίες που είναι ήδη φανερή.

4 «Από το 2004 μέχρι το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης, είχαμε μια συνεχή βελτίωση σε όλα τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και μια σταθερή υποχώρηση της ανεργίας. Αυτή είναι αδιάψευστη πραγματικότητα». Το καθαρό εθνικό εισόδημα (παραγόμενο εντός Ελλάδας μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών) μειώθηκε ταχύτατα από το 88,4% του ΑΕΠ το 2004 στο 85,6% το 2008, οι συνολικές επενδύσεις υποχώρησαν από το 23,7% του ΑΕΠ το 2003 στο 18,9% το 2008, οι ξένες επενδύσεις υποχώρησαν το 2007 στο 1,2% του ΑΕΠ και το κόστος ζωής έφτασε πέρυσι στο 89,4% του μέσου όρου της Ε.Ε. από 85,9% το 2003 (στοιχεία Eurostat).

5 «Υποστηρίξαμε τους κλάδους που είτε λειτουργούν ως μοχλοί ανάπτυξης και απασχόλησης είτε επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κρίση: τις κατασκευές, τις εξαγωγές, την αγορά αυτοκινήτου. Πρωτίστως, τον τουρισμό». Σύμφωνα με τον απολογισμό της Κομισιόν, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας έφτασαν μόλις στο 0,3% του ΑΕΠ και είναι τα «φτωχότερα» πανευρωπαϊκά, έναντι 3,8% του ΑΕΠ που έδωσε η Σουηδία, 4% η Ισπανία και 1,3% η Πορτογαλία.

6 «Ενεργοποιήσαμε κοινοτικά προγράμματα 2,6 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας, των ΜΜΕ και για πρώτη φορά των ελεύθερων επαγγελματιών». Τα προγράμματα αυτά, χρηματοδοτούμενα από την κοινότητα (μέσω του ΕΣΠΑ) με πολύ λίγες εξαιρέσεις, μόλις προκηρύχθηκαν και θα εκταμιευθούν από το επόμενο έτος. Συνολικά την τριετία 2007-2009 είναι διαθέσιμα 9 δισ. ευρώ μόνο μέσω του ΕΣΠΑ, που δεν χρησιμοποιούνται για τη στήριξη της οικονομίας λόγω καθυστερήσεων (το πρόγραμμα έχει μηδενική απορρόφηση). *

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου