Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Η πρώτη δημοσκόπηση για τις πρόωρες εκλογές


To φως της δημοσιότητας είδε χθες η πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 4 Οκτωβρίου.

Η δημοσκόπηση έγινε από τη GPO για λογαριασμό του Mega και διεξήχθη από το πρωί έως το απόγευμα της Πέμπτης με τηλεφωνική ανάπτυξη σε δείγμα 800 ατόμων.

Αναλυτικότερα:

Στην ερώτηση "πώς κρίνετε την απόφαση του Κ. Καραμανλή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές;", θετικά/μάλλον θετικά απαντά το 60,2% των πολιτών, αρνητικά/μάλλον αρνητικά το 37,2%. "Δεν ξέρω/δεν απαντώ" δηλώνει το 0,8%. Στην ίδια ερώτηση, οι ψηφοφόροι της ΝΔ εκφράζουν θετικές κρίσεις σε ποσοστό 61% και αρνητικές σε ποσοστό 39%, ενώ οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν θετικές κρίσεις σε ποσοστό 70% και αρνητικές σε ποσοστό 30%.

Στην ερώτηση εάν πείσθηκαν από τα επιχειρήματα που ανέφερε ο πρωθυπουργός για την ανάγκη πρόωρων εκλογών, οι πολίτες απαντούν "ναι" και "μάλλον ναι" σε ποσοστό 30,2%, "όχι" και "μάλλον όχι" σε ποσοστό 62,6%, ενώ "δεν ξέρω/δεν απαντώ" δηλώνει το 7,2%. Στην ίδια ερώτηση, οι ψηφοφόροι της ΝΔ δίνουν θετικές απαντήσεις σε ποσοστό 55,7% και αρνητικές σε ποσοστό 37,2%, ενώ οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δίνουν θετικές απαντήσεις σε ποσοστό 10,6% και αρνητικές σε ποσοστό 82%.

Στην ερώτηση εάν θα πρέπει να δοθεί στον πρωθυπουργό μια νωπή λαϊκή εντολή για να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και να πάρει διαρθρωτικά μέτρα για την οικονομία, στο σύνολο των ψηφοφόρων ποσοστό 20,4% απαντά "σίγουρα να του δοθεί" και "μάλλον να του δοθεί", ποσοστό 67,7% απαντά "σίγουρα να μην του δοθεί" και "μάλλον να μην του δοθεί". "Δεν ξέρω/δεν απαντώ" δηλώνει το 1,9%. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ θετικά εκφράζεται το 60% και αρνητικά το 36,7%, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θετικά εκφράζεται το 7,3% και αρνητικά το 91,8%.

Αναφορικά με τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην ερώτηση "πώς κρίνετε συνολικά τα όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας στον πρωθυπουργό;", 39,5% των πολιτών απαντά θετικά/μάλλον θετικά και το 44,6% αρνητικά/μάλλον αρνητικά το 37,2%. "Δεν ξέρω/δεν απαντώ" δηλώνει το 15,9%. Στην ίδια ερώτηση, οι ψηφοφόροι της ΝΔ εκφράζουν θετικές κρίσεις σε ποσοστό 12,5% και αρνητικές σε ποσοστό 76,2%, ενώ οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν θετικές κρίσεις σε ποσοστό 76,9% και αρνητικές σε ποσοστό 7,4%.

Στην ερώτηση εάν έπρεπε ο Κώστας Καραμανλής να λάβει υπ' όψιν τις διαφωνίες βουλευτών σχετικά με τις πρόωρες εκλογές, στο σύνολο των ψηφοφόρων ποσοστό 41,6% απαντά "σίγουρα έπρεπε" και "μάλλον έπρεπε", ενώ ποσοστό 53,7% απαντά "σίγουρα" και "μάλλον έπρεπε να επιμείνει στη δική του απόφαση". "Δεν ξέρω/δεν απαντώ" δηλώνει το 4,7%. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ θετικές απαντήσεις δίνει το 38,8% και αρνητικές το 58%, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θετικές απαντήσεις δίνει το 42,2% και αρνητικές το 51,2%.

Κληθέντες να απαντήσουν εάν η προκήρυξη πρόωρων εκλογών "αποτελεί ομολογία αποτυχίας του Κώστα Καραμανλή", οι ψηφοφόροι απαντούν "ναι" και "μάλλον ναι" σε ποσοστό 55,2%, "όχι" και "μάλλον όχι" σε ποσοστό 44,3%, ενώ "δεν ξέρω/δεν απαντώ" δηλώνει το 0,5%. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ θετικές απαντήσεις δίνει το 20% και αρνητικές το 79,5%, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θετικές απαντήσεις δίνει το 91,9% και αρνητικές το 8,1%.

Ερωτηθέντες εάν συμφωνούν με τον Κώστα Καραμανλή ότι το ΠΑΣΟΚ "εκβίασε τις πρόωρες εκλογές παίζοντας με το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας", οι ψηφοφόροι απαντούν "συμφωνώ" και "μάλλον συμφωνώ" σε ποσοστό 48,3%, "διαφωνώ" και "μάλλον διαφωνώ" σε ποσοστό 46,4%, ενώ "δεν ξέρω/δεν απαντώ" δηλώνει το 5,3%. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ συμφωνία εκφράζει το 74,1% και διαφωνία το 23,1%, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ συμφωνία εκφράζει το 21,8% και διαφωνία το 71,6%.

Τέλος, το 61,8% των ψηφοφόρων εκφράζει την άποψη πως είναι καλύτερα για τη χώρα μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 35,2% ότι είναι καλύτερα να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ 2,8% απαντά "δεν ξέρω/δεν απαντώ". Στους ψηφοφόρους των κομμάτων, αυτοί της ΝΔ επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστό 62,7% και κυβέρνηση συνεργασίας σε ποσοστό 34,4%, αυτοί του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστό 76,6% και κυβέρνηση συνεργασίας σε ποσοστό 22,8% και αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστό 36,7% και κυβέρνηση συνεργασίας σε ποσοστό 63,3%.

Πηγή: stifora.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου