Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Το πρώτο ρομπότ που ταξίδεψε VIP!


Ο μεσήλικας Αραβας με το τουρμπάνι και την γκρίζα γενειάδα που ταξίδευε στην πρώτη θέση της πτήσης ΕΚ817, με προορισμό το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, είχε κεντρίσει από την πρώτη στιγμή την περιέργεια των συνταξιδιωτών του στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι. Η απορία των επιβατών λύθηκε λίγη ώρα αργότερα, όταν ο δρ Νικόλαος Μαυρίδης τούς συνέστησε το «παιδί» του. Επρόκειτο για τον Ιμπν Σίνα, το πρώτο αραβόφωνο ανθρωποειδές ρομπότ που κατασκευάστηκε από την επιστημονική ομάδα του Ελληνα καθηγητή του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.


«Είχε πολλή πλάκα να δεις πώς ακριβώς τον κοιτούσαν» δηλώνει στην «Espresso» ο… Ελληνας πατέρας του. «Δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι είναι αυτό το πράγμα που μοιάζει με άνθρωπο και είναι πάνω σε ένα καροτσάκι. Δεν ήταν ακριβώς σίγουροι».

Ο Ιμπν Σίνα έπιασε… κουβέντα με τους υπόλοιπους επιβάτες, καθώς μπορεί να αναγνωρίζει πρόσωπα και να ανοίγει διάλογο μαζί τους. «Εχει την ικανότητα να παίρνει εκφράσεις στο πρόσωπο που αντιστοιχούν σε διάφορα συναισθήματα, να κουνάει τα χέρια του καθώς μιλάει και διαθέτει σύνθεση και αναγνώριση φωνής στα αραβικά. Μπορεί να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένο αριθμό από κατηγορίες ερωτήσεων και να απαντήσει, καθώς και διάφορα άλλα πράγματα», αναφέρει για το πνευματικό του δημιούργημα ο δρ Μαυρίδης.

Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για το μόνο ρομπότ που «καταλαβαίνει» και μιλά αραβικά, με την πτήση από το Ντουμπάι στο Ριάντ ο Ιμπν Σίνα κατέλαβε μια ακόμη πρωτιά: έγινε το πρώτο ρομπότ που ταξίδεψε ως επιβάτης, και μάλιστα στην πρώτη θέση.

«Κανονικά, τα ρομπότ παίρνουν άδεια ως φορτίο ή αποσκευή, αλλά αυτή τη φορά η αεροπορική εταιρεία δημιούργησε τις διαδικασίες ώστε το ανθρωποειδές να ταξιδέψει σαν επιβάτης. Αυτό είναι ενδιαφέρον από μόνο του», αναφέρει ο Ελληνας καθηγητή
ής, που πιστεύει ότι στο μέλλον θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά ανθρωποειδή ρομπότ να μετακινούνται μαζί με τους ανθρώπους.

Ο δρ Μαυρίδης και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του χρειάστηκαν ενάμιση χρόνο σκληρής δουλειάς για να αναπτύξουν το λογισμικό που αποτελεί το «μυαλό» του ρομπότ. Ολη αυτή η δουλειά έγινε κατά βάση για ερευνητικούς σκοπούς. Ωστόσο ο Ελληνας καθηγητής και οι συνεργάτες του θέλησαν παράλληλα να δώσουν το έναυσμα στα παιδιά να ασχοληθούν με τις επιστήμες και την τεχνολογία, συμμετέχοντας σε ένα διαδραστικό θέατρο. Οπως αναφέρει: «Ο Ιμπν Σίνα είναι ένα μέρος του θεάτρου που φτιάχνουμε. Πρόκειται για μια σκηνή με δυνατότητα προβολής διαφόρων αντικειμένων, πάνω στην οποία άνθρωποι και ρομπότ συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους».

Εκτός από την έρευνα και την παιδαγωγική, ο Ιμπν Σίνα μπορεί να έχει και εμπορικές εφαρμογές. «Μπορεί να παίξει το ρόλο του ρεσεψιονίστ ή του διαφημιστή-πωλητή σε εμπορικά κέντρα» λέει σχετικά ο δρ Μαυρίδης, που έχει ήδη επαφές για το σκοπό αυτό.


Ποιος είναι ο δρ Μαυρίδης
Ο Νικόλαος Μαυρίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής Ευφυών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Γεννήθηκε το 1973 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Στη συνέχεια έκανε master στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA) και διδακτορικό στο φημισμένο Media Lab του Νίκολας Νεγκρεπόντε, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT). Επέλεξε να συνεχίσει την ακαδημαϊκή του καριέρα στο πανεπιστήμιο των ΗΑΕ κυρίως διότι εκεί του δόθηκε η δυνατότητα να δημιουργήσει το εργαστήριο ρομποτικής (Interactive Robots and Media Lab), το οποίο και διευθύνει.

Το ανθρωποειδές που δημιούργησε πήρε το όνομά του από τον περίφημο γιατρό, φιλόσοφο και επιστήμονα του 11ου αιώνα, τον Ιμπν Σίνα, που είναι περισσότερο γνωστός στη Δύση ως Αβικέννας.

espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου