Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Το χρονικό της σύλληψης Ριζάι


Σήμερα, στις 07:10 το πρωί συνελήφθη από τους άνδρες της Ασφάλειας, ο διαβόητος συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα, Αλκέτ Ριζάι μαζί με την «Σούλα», τη γυναίκα που βοήθησε τους δύο κακοποιούς να πραγματοποιήσουν τις κινηματογραφικές αποδράσεις τους. Ένα από τα πλέον επικίνδυνα δίδυμα της σύγχρονης ιστορίας του τόπου.

Η σύλληψη του ζευγαριού ήταν οργανωμένη και οι Αρχές παρακολουθούσαν το σπίτι που διέμενε τις τελευταίες δύο ημέρες, ο Ριζάι, στο Μαραθώνα. Η εισβολή των ΕΚΑΜ με τη συμβολή Αστυνομικών πραγματοποιήθηκε στις 07:10 και έπιασαν κυριολεκτικά στον ύπνο τον καταζητούμενο και τους άλλους τρεις ενοίκους. Επικεφαλής του συντονισμού ήταν ο υπαρχηγός Ιωάννης Ραχοβίτσας, μετείχαν 25 άνδρες των ΕΚΑΜ και μεγάλη δύναμη της Ασφάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ριζάι κουβαλούσε «πάνω του» ένα Καλάσνικοφ, ένα scorpion, ένα πιστόλι zastava, ένα ημιαυτόματο ρωσικής προέλευσης και χειροβομβίδες. Μαζί με τον Ριζάι και τη φίλη του, συνελήφθη και ένα ακόμα ζευγάρι που διέμεναν μαζί. Εκτιμάται πως ο Ριζάι με τη Σούλα διέμεναν στη σοφίτα του σπιτιού.

Μαζί με το δίδυμο «Σούλα»-Ριζάι συνελήφθη και ένα ζευγάρι Αλβανών που σύμφωνα με πληροφορίες τους βοηθούσε να βρίσκουν σπίτια, αυτοκίνητα αλλά και να μένουν μακριά από τον κοινωνικό περίγυρο.


Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην Ασφάλεια Αττικής, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται εξερεύνηση του κρησφύγετου για τη συλλογή στοιχείων.


Αξίζει να υπογραμμιστεί πως για την σύλληψή τους, συμμετείχαν 58 αστυνομικοί -οι 28 από την ΕΚΑΜ και οι 30 από την Ασφάλεια που περικύκλωσαν το σπίτι. Ακολούθησε διάλογος-διαπραγμάτευση με τον Ριζάι:

Αστυνομικοί: «Είστε περικυκλωμένοι βγείτε έξω»

Ριζάι: «Δεν σας εμπιστεύομαι».

Μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν περίπου μισή ώρα, με τον Ριζάι να απειλεί να 
αυτοκτονήσει, τελικά πείστηκαν ότι δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής και παραδόθηκαν.

«Εντάξει παιδιά έληξε» φώναξε ο Ριζάι στους αστυνομικούς και βγήκε έξω.

Μάλιστα, πληροφορίες της ηλεκτρονική μας εφημερίδας stifora.gr θέλουν τον επικίνδυνο κακοποιό, κατά την έξοδό του, να αναφωνεί κοιτώντας έναν Αστυνομικό: «Πάλι εσύ»; Προφανώς είχαν ειδωθεί αρκετές φορές…

Μάλιστα, εκτιμάται πως το τηλεφώνημα που έκανε η «Σούλα» στη μητέρα της οδήγησε τους άνδρες της Ασφάλειας στο σπίτι στο Γραμματικό. Σε αυτό βοήθησε η ΕΥΠ που παρακολουθούσε τις συνδιαλέξεις της οικογένειας της –κατά κόσμον- Ασπασίας.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Δικόπουλο, διοικητή της Ασφάλειας Αττικής, το ζευγάρι, εκτός των άλλων είχε «επιλέξει» για τις μετακινήσεις του ένα Smart αλλά και μία θωρακισμένη Mercedes. Το Smart είναι αυτό που βλέπετε στην φωτογραφία δίπλα από την μισθωμένη μεζονέτα και άνηκε στην Bank National de Paris. Αξίζει να σημειωθεί πως αμφότερα τα οχήματα έφεραν καινούριους αριθμούς κυκλοφορίας. Οι αριθμοί είναι ΙΗΕ 7028 και ΙΗΧ 8141 για το Smart και τη Mercedes αντίστοιχα.




Θα σας γεννηθεί η απορία: «Πώς έφτασαν στο Γραμματικό». Η απάντηση είναι πως η Σούλα τηλεφώνησε στην ιδιοκτήτρια του σπιτιού, Μαργαρίτα Μελά και ενημέρωσε πως θέλει να δει το σπίτι. Εντός ολίγου μετέβη η ίδια και ο Ριζάι και αφού περιηγήθηκαν στους χώρους αποφάσισαν να το νοικιάσουν.

Προφανώς, η κ. Μελά δεν αντιλήφθηκε ποιους έβαζε στο σπίτι της. Η Σούλα συστήθηκε ως «Χριστίνα Πετρίδη» ενώ παρουσίασε τον Ριζάι ως εξάδερφό της που έμενε χρόνια στη Γερμανία. Για να δικαιολογήσει το γεγονός πως μένει με τον ξάδερφό της και όχι με το σύζυγό της υποστήριξε πως έπρεπε να μείνει στην Αθήνα όπου διατηρούν καταστήματα ενδυμάτων.

Εν συνεχεία, όπως είναι φυσικό, η ιδιοκτήτρια ζήτησε τον ΑΦΜ για να προχωρήσουν οι διαδικασίες με την υπογραφή του συμβολαίου. Ωστόσο, «Μάτα-Χάρι» ζήτησε να το φέρει δύο μέρες αργότερα μιας και δεν το είχε μαζί της.

Την περασμένη Παρασκευή το «ζεύγος» μετέβη στο σπίτι της κας Μελά όπου παρέδωσε 1.200 ευρώ στον σύζυγό της και το Σάββατο ξεκίνησε η μετακόμιση.

Άλλη μία ερώτηση είναι «Ποια είναι η Σούλα»; Το όνομά της είναι Ασπασία, είναι σύντροφος του Ριζάι και αποτελεί με διαφορά το πρόσωπο-κλειδί της ιστορίας. Μία σύγχρονη Μάτα-χάρι.

Ήταν αυτή που εμφανίστηκε ως επιχειρηματίας, ονόματι Αλεξάντροβα, και κατάφερε να ενοικιάσει το περιβόητο ελικόπτερο με το οποίο διέφυγαν (τη δεύτερη φορά) ο Παλαιοκώστας και ο στενός του συνεργάτης του ευφυούς κακοποιού αλλά και σύντροφός της.

Οι, μέχρι στιγμής, εκτιμήσεις θέλουν τη Σούλα ως αλλοδαπή πιθανότατα αλβανικής καταγωγής.


stifora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου